I Ugandas hovedstad Kampala ligger det eksklusive Garden City Fitness Center. Her træner flere og flere af de mere velhavende ugandere for at få en sund og veltrænet krop. Fitnessbølgen er nemlig nået til Uganda.

Af Signe Mølgård Larsson og Anne Lærke Koefoed (foto)

De hvide Nike-sko tramper rytmisk af sted, mens det sorte underlag stædigt ruller derudad uden at komme nogle vegne. Benene er muskuløse og iført sorte løbetights. Den tætsiddende lysegrå t-shirt afslører, at kvinden sveder. I hænderne bærer hun lyseblå håndvægte, som med stærke og let bøjede arme svinges i takt med benenes hurtige bevægelser. Den ugandiske kvinde har sort, karseklippet hår, hvis grå stænk matcher t-shirten. Fine furer træder tydeligt frem omkring de brune øjne, som er fast fokuseret på de røde tal foran.

Kvinden har fra løbebåndet direkte udsigt til den turkisgrønne swimmingpool, som er placeret under åben himmel. I poolen svømmer en anden ugandisk kvinde, som er færdig med dagens fitnesstræning. Efter et par baner brystsvømning løfter hun sig med stærke arme op på kanten. Herfra kan hun se ud over Ugandas golfklub, hvor både lokale og turister svinger køllerne på store, grønne baner, mens høje træer kaster skygger over dem.

Fitnesscenteret ligger på anden sal i Garden City, som er et stort, vestligt inspireret indkøbscenter i Kampalas mondæne kvarter. Flere ugandere bruger denne varme lørdag eftermiddag på at komme tættere på målet om en sund og veltrænet krop. Enkelte af dem kan næsten sammenligne sig med de amerikanske plakater på væggene, hvor yderst muskuløse mænd og kvinder spiller med musklerne og smiler bredt tilbage til beskueren. Dette ideal synes at blive mere og mere almindeligt for de ugandere, som har de fornødne ressourcer.

”Kender du Arnold Schwarzenegger? Han var mit idol, da jeg var ung. Det er årsagen til billederne,” griner Rummy Virdee, direktør for Garden City Fitnesscenter, som kan fejre ti-års jubilæum til oktober.

Rummy Virdee flyttede for 12 år siden som nyuddannet arkitekt fra Kenya til Uganda for at være med til at tegne indkøbscenteret Garden City. I løbet af denne proces opstod idéen til at åbne et fitnesscenter. Inspirationen kom fra USA og Kenya, og drivkraften kom fra 15-20 års passion for fitness og sundhed. Rummy Virdee så en stor forretningsmulighed i den dengang langsomt voksende fitnessindustri, og samtidig ønskede han at bidrage til at øge ugandernes sundhed.

En ny slags sundhed

Ifølge Rummy Virdee har der i Uganda længe hersket en holdning om, at fedme er lig med sundhed og velstand. Dette gør sig stadig gældende blandt mange – især i de landlige distrikter og i underklassen. Men billedet ændrer sig.

”Jeg vil gætte på, at det for ti år siden var omkring 80 procent af befolkningen, der dagligt spiste et traditionelt ugandisk måltid mad. I dag er det måske kun 50 procent. De resterende 30 procent er nu blevet en del af middelklassen og har derfor råd til at spise på restauranter, spise is, se tv og så videre,” udtaler Rummy Virdee.

Denne mere vestligt inspirerede livsstil, som Rummy Virdee mener, at den voksende middelklasse fører med sig, har også en mere sundhedsfremmende følgevirkning. I Garden City Fitness Center har de, efter et par udfordrende år i begyndelsen, oplevet en stigning i antal medlemmer på minimum 10 procent hvert år.

”Jeg tror, at medierne spiller en vigtig rolle. Journalister opfordrer til at leve sundere og dyrke fitness. Og så bliver folk inspireret af magasiner, film, musikvideoer og sport fra udlandet,” siger fitness-direktøren.

En af hans kunder er 25-årige Sandra. Hun begyndte at dyrke fitness for cirka fire år siden og træner tre-fire gange om ugen for at holde sig sund og slank. Denne lørdag er ingen undtagelse, selvom hun holder ferie hos familien i Kampala. Til daglig studerer hun i Sverige.

”Jeg tror, at folk er begyndt at vågne op. De er begyndt at indse, at det er sundt at motionere. Gennem medierne ser de, hvordan europærerne og amerikanerne lever deres liv og dermed lever længere. Og jeg er glad for, at uganderne er begyndt at indse det,” siger Sandra, mens hun holder en kort pause fra dagens styrkeøvelser.

Sixpacks og topmaver

I det forholdsvis lille fitnesscenter, som har et råt look og en svag duft af benzin, er der træningsmuligheder for enhver smag. Løbebånd, romaskiner og crosstrainere står klar til konditionstræningen; håndvægte, vægtstænger og maskiner udfordrer musklerne; og tre gange om ugen er der spinning og aerobic til de, der ønsker holdtræning. I swimmingpoolen er der mulighed for at styrke både kondition og muskler, mens kroppen køles ned.

”Vores medlemmer kommer med mange forskellige motiver,” fortæller 30-årige Aurdhor Martin, som har været instruktør i Garden City Fitness Center i tre år.

”De ældre kommer typisk, fordi de har problemer med fedme, diabetes og forhøjet kolesterol. Mange af de unge mænd kommer for at få sixpacks og store biceps, og nogle træner til konkurrencer som for eksempel Mr. Kampala. Andre vil forbedre sexlivet eller stramme maven op efter en fødsel. Ønsket er som regel en blanding af at ville være sund og se godt ud”, uddyber han.

Uganderne er i det hele taget stadig mere interesseret i et vestligt udseende. »

Aurdhor Martin er denne lørdag ved at hjælpe 57-årige Dakan, som udnytter hver frokostpause i den seks dages lange arbejdsuge til en omgang træning for krop og sjæl.

”Jeg sidder ned hele dagen på kontoret, og mit arbejde er meget stressfyldt. Jeg bliver nødt til at træne for at være sund og for at stresse af. Bagefter har jeg ny energi og er klar til resten af en lang arbejdsdag,” siger Dakan, som arbejder med offentlig administration.

Han oplever, at han ikke bliver syg nær så ofte, efter han er begyndt at fitnesstræne for tre år siden. Og så har træningen også en anden bonuseffekt, mener Dakan:

”Se på mig. Jeg ligner en på 23,” griner han højt, mens hans store mave hopper, og de runde kinder vibrerer.

To sider af samme sag

Nok har de fitnessdyrkende ugandere forskellige motiver, men de har alle det til fælles, at de har råd til det. En måneds medlemskab i Garden City Fitness Center koster cirka 470 kroner. Til sammenligning tjente en gennemsnitlig ugander 607 kroner om måneden i 2010. Ifølge en oversigt lavet af online-magasinet In Kampala findes fitnesscentrene dog i mange prisklasser. De dyreste og mest veludstyrede findes på de store hoteller, mens nogle af de mindre steder tilbyder træning til cirka 10 kroner per gang – et beløb, der dog stadig er højt for de fleste ugandere.

Da det økonomiske aspekt har meget at skulle have sagt, har Rummy Virdee fra starten satset på middel- og overklassen. Han har svært ved at svare på, om det er den voksende middelklasse eller en øget interesse for sundhed og slanke kropsidealer, der er den primære årsag til stigningen i antal fitnesscentre og medlemmer. Det er ifølge ham to sider af samme sag.

Når fitnesstræningen er forbi i Garden City Fitness Center, står Shiffa klar med sine kyndige hænder, som masserer de ømme muskler, mens sindet forkæles og giver slip på dagens spændinger. Damen fra løbebåndet, som denne lørdag eftermiddag ikke ønsker at betale 60 kroner ekstra for en helkropsmassage, lader sig i stedet synke ned i det varme spabad ved siden af poolen til lyden af den amerikanske popmusik og synet af de store marabou-storke, der kredser over golfbanen.