Libyens famøse diktator blev henrettet forrige år, men hans minde lever i hvert fald et stykke tid endnu videre på en af Kampalas høje. Gaddafi-moskeen giver et unikt indblik i afrikansk islam anno 2013. 

Af Anne Lærke Koefoed og Rasmus Thirup Beck (tekst)

En mand klædt i hvidt vandrer helt stille og roligt igennem det kæmpemæssige rum med store, sekskantede søjler og rigt ornamenterede lysekroner. Den ugandiske eftermiddagssol vælter ind af de talrige, blyindfattede vinduer. Manden har kurs direkte mod en lille kuppelafrundet niche allerbagerst i rummet, hvor der også står et stativ med en mikrofon. Få øjeblikke senere lyder hans rene, arabiske røst ud fra højtalere både her i bedesalen og ud over byen udenfor. Den lille kuppel inde i væggen vender mod Mekka.

Klokken er ti minutter i fire, og muaddhinen har lige indkaldt til asr, den tredje af muslimernes fem daglige tidebønner.

Og et udsnit af Kampalas muslimer er da også ved at indfinde sig, men ikke her i den store sal.

”De er nede i vores lille bedesal. Den store bruger vi kun til fredagsbønnen og højtider,” forklarer Aishraf Zziwa, der arbejder som guide i moskeen.

Moskeen, med det formelle navn Gaddafis Nationale Moske, går nemlig meget op i åbenhed, og derfor kan man som besøgende netop opleve noget så sjældent som muaddhinens kalden til bøn. Man kan også være tilstede i både den lille og store sal, mens de troende beder.

”Vi er åbne, og vi går også meget op i et tæt samarbejde med Ugandas andre religiøse grupper. Det er en af grundene til, at religiøse stridigheder ikke længere er et problem,” forklarer Aishraf Zziwa.

Arven fra ’Afrikas konge’

Moskeen blev indviet i 2007, da Oberst Gaddafi stadig sad tungt på magten i Afrika og blandt andet brugte sine oliemilliarder på en ambitiøs pan-afrikansk agenda, hvor han gerne så sig som en slags ’Afrikas Konge’. Da han også havde stærke følelser for islam, blev en del af hans penge således brugt på at bygge moskeer på hele kontinentet, og en af dem blev Gaddafis Nationale Moske, der, som navnet antyder, også er Ugandas hovedmoske.

Inskriptionen på et gyldent skilt ved hovedindgangen indikerer lidt om, hvordan den afdøde Gaddafi så på sig selv:

”Denne moske er bygget med støtte fra den islamiske verdens folkeleder, broder Muamad Gaddafi”.

Efter Gaddafis fald har det nye styre i Libyen overtaget den fond, der udbetalte pengene til byggeriet, og som er forpligtet til at stå for vedligeholdelse indtil 2020. Den har rettet henvendelse til Uganda for at få ændret navnet på moskeen, men det var moske-ledelsen til at begynde med ikke meget for.

”Vi er jo meget taknemmelige for Gaddafis støtte og vil gerne ære hans arv. Men det ender nok med et navneskifte. Han har ikke så godt et navn mere,” som Aishraf Zziwa tørt konstaterer.

Islam i Uganda

– Islam var Ugandas første religion, der blev introduceret udefra. Det skete for 170 år siden.

– Ifølge Ugandas Statistikbureaus seneste opgørelse fra 2002 er 12,1 procent af befolkningen muslimer. Muslimerne selv anslår, at cirka 35 procent af befolkningen i dag er muslimer.

– Der svarer til et sted mellem fire og 12 mio. muslimer i Uganda, og religionen vokser.

– Islam er især populær i det nordvestlige og østlige Uganda.

– Gadaffis Nationale Moske er den største moske i Afrika syd for Sahara. Den største er Al Azhar-moskeen i Cairo – som også er den største i verden.

Kilde: Uganda Bureau of Statistics og muslimpopulation.com