I Kampala Golf Club ser man tydeligt, hvordan den øvre middelklasse er begyndt at græsse på de riges plæner. Golfklubberne udnytter nu muligheden for at optage en ny del af befolkningen og gøre golf mere tilgængeligt.

Af Jeppe Due og Anne Lærke Koefoed (foto)

Medlemmerne i Kampala Golf Club triller tidlig morgen ind på den pletvist hullede parkeringsplads foran klubhuset. De fleste skal på arbejde om nogle timer, men det er bedst at tage de første huller, før varmen slår til. De seneste dages mangel på regn har gjort, at græsset har fået en lysegrøn og nogle steder næsten gullig farve. Golfbanen er uden automatisk vanding, men Kampalas vejr gør, at man fra det ene øjeblik til det andet kan stå foran den grønneste og sundeste græsplæne, man kan forstille sig. Golferne er udmærket klar over dette, og de nye medlemmer er blot glade for, at sådan en stor bane kan lade sig gøre midt i Kampala.

Blandt medlemmerne ses stadig flere fra de lavere lønnede befolkningsgrupper. Trods et stort startgebyr på medlemskabet gør en lav kvartalsbetaling, at mange i den øvre middelklasse nu kan følge med.

Steven Masamb er klubbens ansvarlige for banevedligeholdelse og har arbejdet på golfbanen i 16 år. Han ser en tydelig udvikling blandt medlemmerne i klubben og forventer, at den nye tendens fortsætter:

”Selvom det stadig er dyrt at købe medlemskab, ser man, i modsætning til for få år siden, nu flere fra middelklassen spille golf frem for kun de rige.”

I mange tilfælde betaler større firmaer startgebyret som bonus til gode medarbejdere, hvorefter de selv kan betale for medlemskab. Det er også de større firmaer i Kampala, som mobiltelefoniselskabet MTN, der står for turneringer. De fleste kan tilmelde sig uden store kvalifikationskrav. De fleste nye medlemmer bruger dog mest golfen som selskabelig sport og fritidsaktivitet. Med golfbanens placering midt i Kampala er det nemt for medlemmer at gå en runde, når de vil.

Selve golfklubbens midler er meget sparsomme, da den, trods stigende medlemstal, ikke er voldsomt stor. Til trods for det sørger ledelsen hele tiden for at udvide og forbedre klubben. De har i flere omgange haft golfvogne til medlemmer, der betaler lidt mere, og i fremtiden vil de gerne bruge maskiner til vedligeholdelse frem for eksempelvis manuel græsslåning.